Hallásvédelmi kisokos, avagy amit a füldugókról és fültokokról tudnod kell

Cégünk több, mint 15 éves tapasztalattal rendelkezik 3M Peltor hallásvédelmi termékek kapcsán, így fontosnak tartjuk megosztani azokat az információkat, amelyek hozzájárulnak hallásának megőrzéséhez. Az eszközök viselésének előnyeit, érzékszervünk védelmét szem előtt tartva szeretnénk átfogó képet nyújtani a fülvédők, füldugók, hallásvédők világáról.

Szakemberek szerint a halláskárosodás 100%-ban elkerülhető lenne, ezért a legfontosabb amit tehetünk hallásunk megőrzésére a megelőzés. A hallásromlás nem csak az érzékszervünkre van hatással, hanem további egészségügyi problémákat is okozhat (fejfájás, magas vérnyomás, keringési és emésztési problémák) ezzel rontva az életminőséget.

Megnézem itt a hallásvédelmi termékeket!

Először tisztázzunk néhány alapfogalmat: hallás, hang, decibel (dB), SNR szabvány

  • A hallás sok célt szolgál, többek között a kommunikáció fontos eleme, de tájékozódáshoz is használjuk. Fülünk segítségével felmérjük a hangok irányát és jellegét (négyszázezer hangot képes megkülönböztetni a fül). A hallás összeköttetés a külvilággal és a környezettel, a legfőbb kapocs.
  • A hang rezgéseket kelt a levegőben, mely hullámként terjed. A legtöbb eszköz, ami körülvesz minket hangot bocsát ki. Például: elektronikai eszközök (zúgó hűtő), természeti hangok, beszédhang. Bármilyen munkát végezzünk, hanghatásokkal mindenhol találkozunk. Gyárban, építőiparban végzett munka közben valamint sportlövészet, vadászat alkalmával az átlagosnál magasabb hanghatásoknak vagyunk kitéve.
  • A decibel (dB) mértékegység, mely Alexander Graham Bell tiszteletére került bevezetésre 1922-ben. Ez a mértékegység azt jelzi, hogy egy hang vagy zaj mennyire hangos. Mivel a decibel mértékegységen egy logaritmikus skála, így például két 60dB zajerősség esetén az eredmény nem 120dB lesz, hanem 63dB. Az ember észlelési tartománya 0 és 140 dB között van Kb. 120dB-től az embernek fizikai fájdalmat okoz az adott hanghatás.
  • A hallásvédelmi eszköz védelmi képességét az SNR (Single Number Rating) európai szabvány szerinti ‘egységes osztályozási számrendszer’ mérték mutatja. Az SNR érték minden hallásvédelmi eszközön szerepel. Minél magasabb az SNR szám, annál erősebb a termék zajcsillapítása.
  • Fültoknak a mindkét fülkagylót eltakaró eszközt nevezzük (DIN EN 352-1)
  • Füldugónak a fülcsatornában vagy fülben viselt hallásvédelmi eszközt nevezzük (DIN EN 352-2)

Sisakra rögzíthető Peltor fültok a vasgyárban

Egészségügyi és biztonsági minimumkövetelmények

A zajvédelemről szóló 2003/10/EK irányelv szabályozza a munkavállalók zajterheléses közegben történő védelmét. Ezen irányelvben számunkra az alábbiak fontosak, amelyben 3 szintet határoznak meg:
– Alsó expozíciós beavatkozási határérték: 80 dB – 85 dB zajszint vagy 135 dB -137 dB impulzusszerű zajnál (hallásvédő rendelkezésre bocsátása viselési kötelezettség nélkül)
– Felső expozíciós beavatkozási határérték: 85 dB feletti zajszint vagy 137 dB impulzus zaj felett (hallásvédő rendelkezésre bocsátása és kötelező viselése előírt)
– Expozíciós határérték: 87dB zajszint vagy 137 dB impulzusszerű zaj felett (a határértéket nem lehet túllépni)

A fentiek alapján tehát a halláskárosodás szintje 85dB, de EU szabályozás alapján már 80dB felett a munkáltatónak köteles hallásvédő eszközt biztosítania

 

DECIBEL HANG PÉLDA
10 szinte hallható lehulló falevél, szúnyog
20 hallható falevelek zizegése, óraketyegés
30 nagyon csendes suttogás, levegővétel
50 korlátozott hang működő hűtőszekrény, elhaladó autó, csendes zápor
55   kávéfőző
60 hallható emberi hang, gépek, madárcsicsergés
70 idegesítő hangos TV, porszívó, sokaknak a telefon, közlekedés zaja
75 folyamatos hang forgalmas étterem ebédidőben
80 kellemetlen ébresztő, teherforgalom, csengő, motorbicikli
85 hangos fűrészelés, mixer
90 rendkívül kellemetlen közeli teherautó, sikítás, kiabálás, ordítás, vonat, fűnyíró
95 zajos fúró, hegedű
100 rendkívül kellemetlen gyári gépek, kompresszor, vadászgép 300m magasban, légkalapács 10 méterről
105 hangosabb közeli helikopter, nagy dob
110 rendkívül hangos rock koncert, láncfűrész
120   leghangosabb emberi hang, rendőrautó sziréna
130   mennydörgés, sugárhajtómű
140 fájdalomküszöb sziréna közelről
150 maradandó károsodást okoz tűzijáték
160   lövés pisztollyal vagy puskával, légzsák kinyílása közelről
170   sorozatos tűzijáték
180   rakéta elindítása, puskalövés fül mellett
194   Saturn rakéta

Hogyan válasszuk ki a megfelelő hallásvédőt?

A hallásvédő eszköz célja, hogy a megengedett szintre vagy az alá csökkentse a zajhatást úgy, hogy a figyelmeztető hangjelzések még hallhatóak legyenek, valamint tompítsa a hirtelen felmerülő, impulzusszerű zajokat.

A megfelelő hallásvédelmi eszköz, legyen az fültok vagy füldugó, kiválasztása esetén tájékozódni szükséges a munkaterületen mért átlagos zajszintről és a használni kívánt fülvédő SNR értékét kivonva ebből az értékből. Ekkor megkapjuk a fülekre ható akusztikai nyomás mértékét.

Például: gyári környezetben a megmért átlagos zajszint 100dB, akkor azt az előírt 85dB alá kell csökkenteni. Ennek elérésében segítséget nyújt egy minimum 15dB SNR értékkel bíró hallásvédelmi eszköz.

MSZ EN 352 szabvány szerint minden hallásvédő eszközön szerepelni kell az alábbiaknak: gyártó/márka/modell név; EN-szám; szükség szerinti használati/viselési utasítás; CE-jelölés; fel-és újrahasználhatósági információk

Mi a különbség a passzív és aktív hallásvédelmi eszközök között?

A passzív hallásvédők az összes külső zajt és beszédhangot elnyelik, nincs beépített elektronika és nehezíti a kommunikációt.

Az aktív eszközök beépített elektronikával rendelkeznek, melyek csak a szabvány szerinti 80dB feletti zajokat csillapítják. Tehát a normál beszéd és egyéb hangok változatlanul hallhatók. Azáltal, hogy minden hang hallható, gyorsabb reagálási időt biztosít gyári környezetben, építkezésen. Gyors kommunikációt és reagalást biztosít, nem csak veszélyes élethelyzetekben. A megfelelő hallásvédelmi eszközök használatával munkahelyi balesetek is megelőzhetők.

Peltor jólláthatósági hallásvédő fültok a földi kiszolgáló személyzetnek

Hallásvédők típusai

Füldugók

https://www.dnd.hu/fuldugo

3M hallásvédelmi füldugó kínálatunkban megtalálhatók az összesodorható füldugók, a POD típusú illetve az előre formázott füldugók valamint a pántos füldugók. Az egyes füldugók típustól függően egyszer vagy többször használatosak, így elérhető nálunk füldugó adagoló illetve ahhoz való utántöltő csomag is.

Passzív hallásvédők

https://www.dnd.hu/hallasvedo-fultok

A fültokok sisakra szerelhető, fejpántos vagy tarkópántos kivitelben érhetők el. A 3M Peltor fültokok hab és folyadék egyedülálló kombinációjával vannak töltve, így optimális szigetelést és alacsony érintkezési nyomást biztosítanak. Nagyon könnyűek, így kényelmes viseletet biztosítanak. A 3M Peltor X sorozatú hallásvédők valamint az Optime sorozatú fejszettek megfelelő választást jelentenek mind a rövid és hosszú ideig tartó használathoz valamint könnyű súlyuk miatt hosszabb idő után sem zavaró a fejen. Az eltérő típusszámozások egyre növekvő zajcsillapítási értékkel rendelkező fejszetteket jelentenek.

Aktív hallásvédők

https://www.dnd.hu/aktiv-hallasvedo-fultok

3M Peltor hallásvédő fejszettek kifejezetten sportlövészethez, vadászathoz és katonai célra fejlesztve. A kategóriában található hallásvédő headsetek és füldugók közös jellemzője, hogy a termékeket kifejezetten lövészek számára fejlesztették ki a hirtelen fellépő, impulzus szerű hanghatások kiszűrésére, mint például egy lövés hangja. A zajcsökkentő fültokok esetében a hallásvédő kagyló és a puskatus közötti érintkezés megakadályozása érdekében azok ferde ívben kerültek kialakításra. A puha, széles fülpárna biztosítja a fül körüli nyomás csökkentését, így növeli a kényelmet és hordhatóságot úgy, hogy mégis elegendő védelmet nyújt a legtöbb zajos környezetben. A kategóriában található elektronikus zajszintfüggő füldugók segítségével megvédheti hallását, növelheti a helyzetfelismerést és a kommunikációját. A legkorszerűbb zajszintfüggő technológia kiváló hallásvédelmet nyújt a zajos területeken, valamint növeli a helyzetfelismerést a halkabb környezetekben.

Kommunikációs hallásvédők

https://www.dnd.hu/kommunikacios-hallasvedo-fultok

Ebben a termékcsoportban olyan 3M Peltor hallásvédő fültokokat talál, amelyekhez PMR 446 walkie-talkie rádiót, Icom, Motorola vagy Hytera professzionális URH adó-vevő rádiót vagy akár EDR tetra rádiót vagy DECT telefont csatlakoztathat. Mindezt a kommunikációs fültokokhoz külön vásárolható rádióspecifikus adapterkábel segítségével. Alap kiszerelésben a 3M Peltor kommunikációs fültokok egy univerzális csatlakozóval érkeznek, amelyhez a fenti adapterrel tudunk adó-vevő rádiót csatlakoztatni. A fültokok nagyszerűsége abban rejlik, hogy hallásvédő tulajdonságukkal együtt képesek megbízható, jó minőségű beszédátvitelre még zajos környezetben is. Ezt jellemzően egy kétirányú mikrofonnal érik el, amely a száj elé nyúlva a száj oldalából érkező hangból kivonja a környezetből érkező zajt és csak azt engedi tovább a rádió felé. Ezzel elérhető, hogy csak a zajcsökkentésen átesett beszédhang kerüljön kisugárzásra a rádióban.

Gyermek hallásvédők

https://www.dnd.hu/gyerek-hallasvedo-fultok

A 3M Peltor Kid passzív fülvédők kifejezetten gyermekek hallásvédelmére lettek tervezve. A vonzó, élénk színű hallásvédők, csak fejpántos változatban kaphatók. Ezeket a termékeket kifejezetten fiatalabb viselők számára tervezték, beleértve a gyermekeket is, hogy megvédjék a mérsékelt zajszinttől a mindennapi helyzetekben, például társasági és szabadidős tevékenységekben. A Peltor Kid termékek nagy láthatóságú neon rózsaszín és neon zöld színben, valamint ragyogó piros és kék színben kaphatók, kifejezetten kisebb fejekhez tervezték őket, ugyanakkor ugyanolyan szigorú színvonalon teljesítenek, mint sok „felnőtt” hallásvédőnk, amelyek esetében a 3M Peltor világhírűvé vált az iparban és azon túl. A gyermek hallásvédők állandó kényelmet biztosítanak hosszú ideig történő viselés esetén is. A kényelmes viselet a széles tömítőgyűrűknek köszönhető, amelyek folyadék és hab egyedülálló kombinációjával vannak kitöltve. A fejszettek sima, kiálló részek nélkül kerültek kialakításra.

« Hogyan válassz walkie-talkie rádiót? – Hogyan kell engedélyeztetni a figyelmeztető jelzést? »

Szerző:
Dátum:
14:36
Kategória:
Hallás és munkavédelem
Címkék: