Mi az a DECT telefon? Minden amit felhasználóként tudni érdemes

A DECT technológiát elsősorban a vezeték nélküli telefonálásban alkalmazzák, amely számos előnyt és előrelépést eredményezett a korábbi szabványokhoz képest. Ez lehetővé tette a DECT technológia megszilárdulását az elmúlt évtizedben. Olyannyira, hogy a DECT telefonok nélkülözhetetlenné váltak irodákban, raktárakban és otthonokban. 

A DECT a Digital Enhanced Cordless Telecommunications rövidítése, és a hang- és adatjelek továbbítására szolgáló szabványra utal. A DECT technológia számos funkciót tesz lehetővé számunkra: vezeték nélkül, HD minőségben telefonálhatunk, zenét hallgathatunk, képeket nézhetünk és e-maileket olvashatunk. Emellett lehetővé teszi az otthoni automatizálási eszközök és multimédiás lejátszók egyszerű és teljesen biztonságos használatát is.

A Motorola DECT telefon kínálatunkat az alábbi linken tekintheti meg

A DECT tehát egy vezeték nélküli szabvány, amelyet nagyon gyakran használnak vezetékes telefonokhoz. A vezeték nélküli kommunikáció nagy lendületet kapott a vezeték nélküli szabvány bevezetésének köszönhetően. Egyszerűen fogalmazva a DECT olyan a vezetékes telefonáláshoz, mint a WiFi az internethez.

Hogyan működik a DECT telefon?

Egy DECT-technológiájú rendszer mindig két, egymással cserélhető komponensből áll: egy fix részből, a bázisállomásból; és egy hordozható részből, amely általában egy telefon vagy kézibeszélő.

A Motorola DECT telefon kínálatában megtalálja az Önnek ideális típust

A bázisállomás hídként szolgál a telefon és az internetkapcsolat, valamint a csatlakoztatott terminál vagy terminálok között. A DECT-szabvány szerint egyetlen bázisállomásról legfeljebb 6 vezeték nélküli kézibeszélő támogatható. Általában a fix rész, amelyről beszélünk, lehet: egy DECT-bázisállomás vagy egy DSL-router, amely tartalmazza a DECT-funkciót. Az első esetben a DECT-bázisállomás egy telefonvonalhoz (digitális vagy analóg) csatlakozik, és egy rádiós ponton keresztül szabályozza mind az átvitelt, mind a hangkapcsolatot.

A telefon, a kézibeszélő vagy az intelligens otthoni érzékelő a második eleme ennek a DECT-telefonrendszernek. Ez egy vezeték nélküli, a bázisállomáshoz csatlakoztatott tartozék, amely folyamatosan továbbítja az úgynevezett „beacon jelet”. Ezt az üzenetet egy közelben lévő terminál fogadhatja, megjelenítve a kapcsolat létrehozásához és az adatok bázisállomáson keresztül történő továbbításához szükséges információkat. Ha a bázisállomás és a kézibeszélő szinkronizálva van, akkor ezzel a vezeték nélküli megoldással telefonálhat. Telefonhívás közben a legjobb kapcsolatot biztosító „beacon” csatorna blokkolva lesz a többi kézibeszélő számára.

A kézibeszélőről a bázisállomásra történő adatátvitel során átlagosan 10 ms-os késleltetés lép fel, ami a gyakorlatban lényegesen jobb, mint a WiFi-n vagy Bluetooth-on keresztül történő átvitel esetén.

Mennyire biztonságos a DECT telefon?

Senki sem szeretné, ha mások lehallgatnák a magánbeszélgetéseit. 2009-ben a Darmstadti Műszaki Egyetem mérnökeinek egy csoportja információkat tett közzé arról, hogyan lehet lehallgatni a DECT-hívásokat. Ennek hatására a gyártók nagyon komoly biztonsági frissítéseket adtak ki. A biztonsági intézkedések közé tartozott, hogy minden kézibeszélő egy titkos kulcs segítségével bejelentkezik a bázisállomásra, de ez már nem volt elegendő. A DECT készülékek szabványos titkosítása 64 bites. Egyes gyártók ennél magasabb titkosítási arányt is alkalmaznak.

A DECT telefonból kijövő sugárzás

A WiFi routerekhez, mikrohullámú sütőkhöz, bébiőrökhöz vagy mobiltelefonokhoz hasonlóan a DECT mint vezeték nélküli szabvány is kibocsát bizonyos mennyiségű sugárzást. Érdemes tudni, hogy a DECT rendszer esetében a kézibeszélő csak aktív hívás közben küld jelet. Eközben a bázisállomás akkor is küldhet jelet, amikor alvó üzemmódban van, hogy regisztrálja a kézibeszélőt. 

A DECT rendszer vezeték nélküli jele az 1900mHz-es tartományba esik. Ez lehetővé teszi, hogy zárt térben akár 50 m-es, nyílt térben pedig akár 300 m-es távolságot is elérjenek. E korlátozás ellenére lehetőség van az átviteli teljesítmény növelésére és nagyobb távolságok elérésére DECT jelismétlő egységek segítségével.

A DECT telefonok előnyei

  • Nagy átviteli teljesítmény, jelismétlő  egységekkel bővíthető
  • Nagy biztonság a hangátvitelben a titkosításnak köszönhetően
  • Nagy energiahatékonyság
  • Saját frekvenciatartomány használata, teljesen független a Wi-Fi-től
  • Kiváló hangminőség
  • Több eszköz egyidejű használatának lehetősége
  • Belső hívások kezelése
  • A végberendezések különböző bázisállomásokhoz való alkalmazkodóképessége
  • Automatikus váltás a bázisok és a terminálok között

A teljes DECT telefon kínálatunk az alábbi linken érhető el

A DECT technológiát már több mint 25 éve alkalmazzák vállalatoknál és otthonokban, és egyelőre úgy tűnik, hogy ez a szabvány még sokáig fog jó szolgálatot tenni. Ha további információra van szüksége DECT telefonok választásában, úgy tekintse meg weboldalunkon található termékkínálatunk vagy lépjen kapcsolatba szakértő kollégáinkkal.

« Fedezze fel az új Motorola C1001CB+ vezeték nélküli telefont – Bemutatjuk a Motorola T92 H2O walkie-talkie rádiót »

Szerző:
Dátum:
11:14
Kategória:
Elektronikai termék
Címkék:
, ,