URH rendszer telepítése és bővítése, avagy hogyan történik nálunk a rádiós felmérés?

Gyakran felmerülő kérdéskör az ügyfeleink részéről, hogy hogyan történik az URH rádiós rendszer felmérése és kiépítése. Milyen tényezőket kell figyelembe venni és mi a folyamata a tervezésnek? Az alábbi cikkünkben ezeket a kérdéseket jártuk körbe. 

Legyen szó egy új URH rendszer kiépítéséről vagy egy meglévő rendszer bővítéséről, esetleg digitális rendszerré történő fejlesztéséről, a legelső lépés minden esetben a gondos tervezés kell hogy legyen. A konkrét igények átgondolásával, a terület jelenlegi rádiós felmérésével valamint a későbbi bővítési igények figyelembevételével pénz és idő takarítható meg. Az alábbi leírás egy általános menetrendet követ, amelytől természetesen eltérhetünk, ha a praktikum ezt kívánja.  

Tekintse meg az alábbi linken URH rádió kínálatunk!

URH rádiós rendszer tervezése az alapoktól

Első körben ügyfelünkkel az alábbi kérdésekre keressük a választ:

  • Használtak-e már PMR vagy URH rádiót a helyszínen? Ha igen, milyen rádiós lefedettséget biztosítottak? (URH rádiónál milyen RF teljesítmény mellett?)
  • A telephelyen belül hol szükséges rádiós lefedettség (épületeken kívül/belül?)
  • Jellemzően milyen épületek vannak a helyszínen? (beton, fém burkolat, stb.)
  • Mi az a két legtávolabbi pont, ahonnan rádiós összeköttetés szükséges?

Ezt követően az adott helyszínt megnézzük Google Earth-ön vagy az ügyféltől kapott telephelyi rajzon. Ha nagyméretű csarnokokról vagy bevásárló központról, irodaházról van szó, úgy szintenkénti alaprajz fogja segíteni a munkánk. Ezek alapján előzetesen mérlegeljük, hogy érdemes megpróbálni egy szimplex (átjátszó nélküli) rendszer tesztelni, vagy a területi adottságok miatt rögtön egy fél-duplex (átjátszós) rendszerben gondolkodunk.

Amennyiben van arra esély, hogy a rendszer szimplex üzemmódban is működhet, úgy ezt akár teszt készülékek küldésével az ügyfél saját maga is ellenőrizni tudja, hiszen a két legtávolabbi pont közötti működés az előre programozott készülékekkel kipróbálhatók. Ez alapján dönthet az ügyfél úgy, hogy ez számára megfelelő, vagy nézzük meg az átjátszós rendszer lehetőségeit. 

Tekintse meg az alábbi linken URH átjátszó kínálatunk!

Átjátszós URH rendszer esetén helyszíni bejárás szükséges kollégánk által, aki egy speciálisan előkészített rádióval fogja szimulálni az átjátszót. A bejárás során ügyfelünkkel közösen járjuk be a helyszínt illetve választjuk ki azt a potenciális helyszínt, ahol az antenna, illetve annak közelében az átjátszót tartalmazó rack szekrény elhelyezhető.  Egy-egy helyszíni bejárás során több lehetséges antenna pozíciót is tesztelhetünk annak függvényében, hogy melyik pontról biztosítható a megfelelő rádiós lefedettség a kívánalmak szerint. Előfordulhat, hogy a szükséges területi lefedettséghez a telephelyen több antenna pont is szükséges, amely több átjátszót és ezek IP hálózaton való összeköttetését kívánja meg. 

A helyszíni mérés ideje alatt folyamatosan szükség van egy olyan kollégára a Megrendelő részéről, aki egyrészt bejuttat azokra az elzárt helyekre ahová csak kísérővel tudunk belépni, másrészt garantálja számunkra hogy minden olyan helyszínen megtörténjen a mérés, ahol az a Megrendelő részére fontos. Az ügyfél részéről delegált kolléga ottléte garantálja azt, hogy minden szóba jöhető helyszínt megvizsgáltunk.

Az URH rendszer felmérése és tervezése egy sokrétű feladat, amely komoly szakmai tapasztalatot igényel

A mérési folyamat első körös kimenete egy olyan térkép, amelyen jelölésre kerülnek azok a területek, ahol a lefedettség határeset vagy nem megfelelő. 3 féle jelölést használunk: megfelelő, határeset, nem megfelelő.

Ennek a térképnek a birtokában Megrendelő eldönti, hogy melyek azok a területek, ahol a lefedettséget növelni szeretné. Miután kijelölésre kerültek ezek a helyszínek, ennek megfelelő módosult antenna helyszíneket szimulálunk és újra elvégezzük a mérést a kritikus helyszíneken. Amennyiben a kérdéses helyszíneken a rádiós lefedettség megfelelően alakul, úgy az összes többi helyszínen mérést végzünk, megnézve, hogy hogyan módosul a lefedettség az új antenna pozícióknak köszönhetően.

A folyamat végeredménye, hogy az ügyfél által elvárt lefedettség biztosításához meghatározzuk az antenna pontokat, antenna típusokat, átjátszó helyszíneket, szükséges kimenő teljesítményeket és minden egyéb szükséges eszközigényt, amely egy teljes körű ajánlathoz szükséges. 

URH rendszertechnikai terv készítése

Az URH rádiós rendszer szabályszerű használatához a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által kiadott rádióengedély szükséges. Szimplex rendszer esetén ez egy egyszerű ügyintézés keretében megszerezhető, míg átjátszós rendszernél a folyamatot meg kell előznie egy URH rendszertechnikai terv készítésének. URH rendszertechnikai tervet villamosmérnök végzettséggel rendelkező tervező mérnök készíthet, aki a Mérnöki Kamaránál bejelentett és érvényes hatósági bizonyítvánnyal bír „Vezeték nélküli hírközlési építmények tervezése” jogosultsággal.  

A rendszertechnikai tervhez az alábbi alap adatok szükségesek:

  • Engedélyes neve, címe, adószáma
  • Üzembe helyezendő eszközök száma és típusa
  • Az átjátszó antenna típusa, földfelszíntől mért magassága és GPS koordinátája
  • Antenna kábel hossza és típusa, valamint egyéb beépített RF eszközök (antenna elosztó, duplex szűrő, RF összegző, stb)

Ezen adatok alapján a tervező elkészíti a tervet, amely beadásra kerül az NMHH részére. Ez alapján fogja kiadni a hatóság a Frekvenciakijelölési határozatot, amely 1 évig érvényes. Ez alapján a rendszert már üzembe lehet helyezni és használható. Amennyiben a rendszer zavartatásmentesen üzemel, úgy ezen idő alatt a hatóságtól a végleges rádióengedély megkérhető.

Analóg URH rendszer korszerűsítése digitális URH rendszerré

De mi történik akkor, ha már egy meglévő rendszert szeretnénk bővíteni vagy akár egy régi analóg rendszert digitális rendszerré fejleszteni? Ez esetben ezekkel a lépésekkel érdemes kalkulálni:

  • Jelenlegi eszközök pontos típusának és darabszámának felmérése; jelenlegi rádióengedélyben szereplő adatok rögzítése, pontos működési frekvenciák megismerése
  • Elérni kívánt célok a digitalizálással (beszédcsatornák száma; területi lefedettség, egyéb szolgáltatások: név kijelzés, beszédcsoportok elnevezése, térképes megjelenítés, rövid szöveges üzenet küldés, stb.)
  • Előzetes frekvencia egyeztetés az NMHH-val digitális csatornákhoz
  • Jelenlegi területi lefedettség ellenőrzése, rádiós szempontból lefedetlen területek feltárása (feltárás során figyelembe véve a digitális és analóg rádiós rendszerek közötti lefedettségi különbségeket –> ahol már most is kicsit sistereg, recseg a rádió analóg módban, ott valószínűleg nem lesz megfelelő térerő digitális üzemmódhoz)
  • Ügyfél általi igény felmérése, hogy a jelenleg lefedetlen és határ területeken szükség van-e rádióforgalmazásra
  • Ha igen, úgy új átjátszó helyszín kiválasztása a szükséges új területek bevonására
  • Amennyiben szükséges új átjátszó helyszín kiválasztása, úgy annak tételes műszaki lista összeállítás, munkaóra becslés, informatikai hálózatba kötés lehetséges módjának feltárása
  • Meglévő átjátszó helyszínen az új, digitális átjátszókhoz szükséges tételes műszaki lista összeállítása, munkaóra becslés, informatikai hálózatba kötés lehetséges módjának feltárása
  • Programozási feladatok valamint ütemterv meghatározása, figyelembe véve az ügyfél igényét, amennyiben az analóg és digitális rendszer párhuzamos működésére van szükség a folyamatos rádiós rendszer biztosításához

Ezek végeredménye egy olyan egységes dokumentum elkészítése, amely teljes körűen tartalmazza a Megrendelő részére a tételes terméklistát, munkaóra becslést, feladatlistát.

URH rendszerek felmérésében, tervezésében és kivitelezésében több mint 20 éves tapasztalattal valamint számtalan referenciával rendelkezünk. Kérdés és szaktanácsadás esetén készséggel állunk rendelkezésére!

« Motorola XT185 PMR rádió – Bemutatjuk a DND Telecom Center POC szolgáltatását, Hytera alapon »

Szerző:
Dátum:
15:53
Kategória:
Ipari URH rádió, adó-vevő
Címkék: